A Növénypatika is használ sütiket a weboldalán a minőségi kiszolgálás érdekében.
Növényvédő szereket csak személyes átvétellel lehet Magyarországon forgalmazni, azokat nem szállítjuk ki futárral!
Csak a GLS-sel szállítunk.
Nincs üzletünk más településen, csak BAJÁN.
Menü
+ 36 79/427-832

Runner 2F

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Gyártó: Dow AgroScienses
Cikkszám: N1143

Leírás és Paraméterek

Felszívódó rovarölő permetezőszer molyok, hernyók ellen.

Házikerti adagolása: 2-3 ml / 10 liter permetlé

Hatóanyag: 240 g/l metoxifenozid hatóanyagot tartalmazó folyékony [EC] rovarölő szer

Környezetbarát, szelektív rovarölő szer, kitűnő tojásölő és egyedülálló lárvaölő hatással.

Engedélyezett kultúrák:

Kultúra   Károsító   Szermennyiség (l/ha)   A kijuttatáshoz szükséges vízmennyiség (l/ha)
  Alma   Almamoly, sodrómolyok, aknázómolyok   0,4-0,5 (0,04%)   500-1200
  Szőlő   Szőlőmolyok   0,3 (0,03%)   800-1000
  Kukorica   Kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke   0,4-0,6   250-300
  Erdészet   Gyapjaslepke   0,5   600-800

HATÁSMECHANIZMUS

M.A.C. vegyület = vedlést beindító hatásmód. A Runner a lepkefélék vedlését irányító ekdizon hormont utánozza (mímeli). A hatóanyag felvétele után idő előtti, felgyorsított (azaz a hernyó számára természetellenes) vedlés indul el, amit a lárva nem tud befejezni, ezért éhen pusztul.

A Runner hatóanyagának kifejlesztésekor a cél egy szuper-lárvaölő készítmény létrehozása volt. A metoxifenozid olyannyira aktív, hogy már 70 nanogramm (a grammnál egy milliárdszor kisebb mennyiség) képes elpusztítani egy kifejlett hernyót. A M.A.C. vegyületek a fejlődésszabályzó hatóanyagok legújabb csoportját képviselik, ezért rezisztencia-törő készítményként is alkalmazhatók.

A Runner a molylepkék valamennyi lárvalakja ellen hatékony. A táplálék felvétele után, a lárva tápcsatornáján keresztül fejti ki hatását, de kontakt és tojásölő hatása is van.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

A kezeléseket almában és szőlőben előrejelzésre alapozva, az egyes kártevők életmódja szerint eltérő időben kell elvégezni:

Almamoly (Cydia pomonella) ellen az első nemzedék rajzásának erősödésekor végezzük el a kezelést, majd a rajzás erősségétől és az időjárástól függően 7-10 naponként, blokkszerűen 2-3 alkalommal ismételjük meg.

Aknázómolyok (Leucoptera scitella, Phyllonorycter spp.) ellen szexferomonos előrejelzésre alapozva a rajzás erősődésének idején, a tojásrakás előtti napokban illetve a frissen lerakott tojások ellen kell időzíteni. A kezelést blokkszerűen, 2-3 alkalommal, 7- 10 naponként ismételjük meg!

Almában a Runnert maximum 3 alkalommal használjuk egy vegetációban.

Szőlőmolyok (Lobesia botrana, Clysia=Eupoecilia ambiquella) ellen lárvakeléskor, nem korábban, mint a tojások ún. „fekete-pajzs” állapota, 8 nappal a rajzás erősödésétől számítva kezeljük. A második nemzedék ellen közvetlenül fürtzáródás előtt permetezzük ki.

Kukoricában a rajzáscsúcstól számított 2-4 nap múlva (vagy ha a feromon csapda több mint 5 db lepkét fog naponta) kell a készítményt kijuttatni.

Gyapjaslepke ellen már a fiatalon kikelt lárvák ellen permetezhetünk 0,5 l/ha dózisban. A szer hosszú tartamhatású a lombozat kihajtása után. Mivel a hatóanyaga fény- és esőálló, a Runner a tarrágott területeken alkalmazva sem veszít a hatékonyságából a napsugárzás és az eső hatására.

Erdészetekben és közterületen a Runner kezelést a gyapjaslepke (káros lepkefajok) lárvakelésekor illetve az attól számított két héten belül javasolt elvégezni. A készítmény az áttelelt tojások ellen már nem hatékony. A Runner megfelelő tartamhatással rendelkezik, ha lombos állományban használjuk. A kijuttatott készítmény jó esőállóságú és a napfényre sem bomlik. A lárvák táplálkozása a hatóanyag felvételét követő néhány óra múlva leáll, ezért károkozásuk a permetezést követően 1-2 napon belül megszűnik! A közterületen történő felhasználásnál a kezelés 22-03 óra között végezhető el, amiről az érdekelt lakosságot tájékoztatni kell.

GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK

– A védekezések hatékonyságát az időben elvégzett zöldmunkák elvégzése fokozza. Mivel a hatékonyság feltétele a kezelt növényi rész elfogyasztása, ezért a megfelelő permetléborítás elengedhetetlen.

– A gyümölcs illetve a lombozat intenzív növekedési időszakában a rövidebb permetezési fordulókat alkalmazzuk.

Almában erős molyfertőzés és folyamatos rajzás esetén érdemes a repülő alakok ellen is védekezni. Ilyenkor javasoljuk a Runner 2F 0,5 l/ha + Reldan 40EC 1,5 l/ha kombinációját.

Kukoricában vegyszerpumpával ellátott lineár öntöző-berendezéssel (5 liter/m2 vízzel) kijuttatható. A Runner dózisa 0,6 l/ha. A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 l/ha repceolajat kell adagolni.

  • Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap  
  • Élelmezés egészségügyi várakozási idő:
    • Alma és borszőlő: 14 nap
    • Kukorica és csemegeszőlő: 7 nap

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a termék címkéjén található használati utasítást!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!