Leírás és Paraméterek
Nagy hatékonyságú szálas bentonit borászati célra
A Gélbenton a gyártási eljárás során az erős tisztítóműveletek miatt a kibányászott alapanyaghoz képest térfogatának 2/3 részét veszíti el. Ezzel olyan nagy hatékonyságú, homogén montmorillonitot kapnak amely nem tartalmaz inaktív homokrészecskéket, ezért a normál bentonitokhoz képest ötszörös derítő- adszorbeáló hatása van. Ezzel lehetővé válik a felhasznált bentonit mennyiség, ezzel együtt a borba vitt szennyeződés csökkentése.
A termék egyedülálló megjelenési formája – hosszú, vékony, törékeny bentonitszálak – biztosítja a könnyű kezelhetőséget, a tökéletes, csomómentes duzzasztást.
A granulált bentonitokhoz hasonlóan megkíméli a felhasználót a por okozta kellemetlenségektől.
A Gélbenton tulajdonságai a különös kezelést igénylő borok, pl. nehezen stabilizálható minőségi borok és pezsgő alapborok esetén érvényesülnek igazán.
Csökkentett üledék mennyiség miatt az összeállított kész borok utólagos derítésénél van még jelentősége.
A termék felhasználása:
A Gélbentont szórjuk 25-szörös mennyiségű szobahőmérsékletű vízbe és jól keverjük el!
Néhány óra elteltével zselés, krémszerű anyagot kapunk, amelynek a tetején az a fölösleges vízmennyiség lesz látható, amelyet a bentonit a duzzadáskor már nem képes felvenni.
Ezt a fölösleges vízmennyiséget leöntjük úgy, hogy a szuszpenzió még könnyen keverhető legyen. A kezelés előtt közvetlenül újból felkeverjük, majd a kezelendő teljes bormennyiséghez adjuk.
Gondoskodjunk a megfelelő homogenizálásról!
Amennyiben a zselatinnal, kazeinnel vagy tojásfehérjével is derítünk, úgy ezeket a bentonit előtt adagoljuk be!
Adagolás:
Alapderítéshez és fehérje stabilizáláshoz fehér és rozé boroknál: | 10-30 g/hl. |
Összeállított kész borok utólagos derítésénél: | 5-10 g/hl. |
Mustok derítésénél: | 15-20 g/hl |