A Növénypatika is használ sütiket a weboldalán a minőségi kiszolgálás érdekében.
Növényvédő szereket csak személyes átvétellel lehet Magyarországon forgalmazni, azokat nem szállítjuk ki futárral!
Nincs üzletünk más településen, csak Baján.
Termékek
Vadvirágos rét fűmag keverék
9.690 Ft (7.630 Ft + ÁFA)

Vadvirágos rét fűmag keverék

9.690 Ft (7.630 Ft + ÁFA)
Egységár: 12.112,50 Ft/kg
Cikkszám: VMBK3159
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Kertimag
Várható szállítás: 2024. június 20.

Leírás és Paraméterek

Keveset nyírt zöldfelületek létesítésére
•Vadvirágok, herefélék vetőmagjai és vermikulit vetési segédanyag keveréke
•Fűmag keverék

A Rédei Kertimag Zrt. VADVIRÁGOS RÉT keveréke a réteken, legelőkön növő, mindenki számára jól ismert vadvirágok magjait, a Magyar Flóra gyöngyszemeit tartalmazza.
Az öntözött díszpázsit fenntartása sok költséggel és munkával jár. Ennek kiváltására jelent alternatívát a Vadvirágos rét vetőmagkeverék, amelyet a háztól távol eső, keveset használt részre vetünk. Kitűnő párosítás, ha a házhoz, nyaralóhoz közel öntözött díszgyepet, míg a kert távolabbi, ritkábban használt részére Vadvirágos rét keveréket vetünk.
Korábban mezőgazdaságilag művelt, esetleg városi, sokat bolygatott területek virágosítására is használható, ahol a következő évekre búvó- és táplálkozó helyet tervezünk kialakítani a hasznos élő szervezetek számára. A vadvirágos rét szemet-lelket gyönyörködtet, fenntartási költsége alacsony, sokféle apró élőlénynek kínál élőhelyet. Magasság és szín összetételében változatos képet nyújt.

Figyelem: A vadvirágok magjaira jellemző a kemény héjúság, nem minden egyes mag fog adott évben csírázásnak indulni. Az elvetett terület fajösszetétele az idő múlásával folyamatosan változni fog, egyre több faj jelenik meg a helyi flórából. A keverék különböző termőhelyi és klimatikus viszonyok között eltérően viselkedik.
Vadvirág keverék: A magkeverék kultúrában, de válogató szelekció nélkül termesztett, őshonos vadvirágok magjait tartalmazza. A keverékben az egyes magok aránya, a természetes viszonyokhoz hasonlóan változó, de a felsoroltak mindegyikét tartalmazza. A felsorolt fajok mindegyike őshonos a magyar flórában.
Achillea millefolium (Közönséges cickafark), Anthemis arvensis (Parlagi pipitér) Anthyllis vulneraria (Nyúlszapuka), Centaurea cyanus „wild” (Vad búzavirág), Centaurea jacea (Réti imola), Chrysanthemum leucanthemum „wild” (Vad margaréta), Cichorium intybus (Mezei katáng), Consolida orientalis (Keleti szarkaláb), Consolida regalis (Vetési szarkaláb), Coronilla varia (Tarka koronafürt), Daucus carota (Murokrépa), Echium vulgare (Terjőke kígyószisz), Galium verum (Tejoltó galaj), Hypericum perforatum (Közönséges orbáncfű), Lathyrus tuberosus (Mogyorós lednek), Linum perenne (Vad len), Malva sylvestris (Erdei mályva), Melandrium album (Estvéli mécsvirág), Matricaria inodora (Vad kamilla), Melilotus officinalis (Orvosi somkóró), Onobrichis arenaria (Homoki baltacim), Origanum vulgare (Közönséges szurokfű), Papaver rhoeas (Mezei pipacs), Plantago lanceolata (Lándzsás útifű), Salvia austriaca (Osztrák zsálya), Salvia nemorosa (Ligeti zsálya), Salvia pratensis (Mezei zsálya), Saponaria officinalis (Orvosi szappanfű), Silene vulgaris (Hólyagos habszegfű), Tragopogon orientalis (Közönséges bakszakáll) és Vermikulit vetési segédanyag.

Pillangósok: Trifolium repens (Fehérhere), Trifolium incarnatum (Bíborhere)
Fűmag-keverék: Poa pratensis (Réti perje), Agrostis capillaris (Cérnatippan), Festuca rubra (Vörös csenkesz). A fűmag-keverék pontos összetétel a doboz oldalán lévő címkén található.

VADVIRÁGOS RÉT vetőmagkeverék telepítése:
Talaj előkészítése: A vadvirág keverék telepítése megfelelő nagyságú, napos területre javasolt! Tápanyagban dús talajban a gyommagvak kelése is gyorsabb, ezért inkább tápanyagban szegényebb területet válasszunk. Erősen elgyomosodott területen indokolt lehet a talaj egy évig való ugaroltatása, miközben a kelő gyomokat folyamatosan eltávolítjuk. Kerüljük a mély talajmunkát, a talaj túl mély szántását vagy forgatását, mert így a talaj mélyén sok-sok éve elfekvő gyommagvak csírázásnak indulnak. A felszínt gondosan tisztítsuk meg a növényzettől és a növényi maradványoktól, majd sekélyen lazítsuk fel.

A vetést megelőző gyomtalanítás: A talaj előkészítése után három hétig hagyjuk pihenni a területet, míg az első gyomok előbújnak. Ezek azokból a gyommagvakból fejlődtek ki, amelyek a talaj előkészítése során jutottak a felszínre és ott csírázásnak indultak. Az éppen kelő gyomokat gondosan távolítsuk el a vetés előtt!
Vetés ideje: tavasszal április-május vagy ősszel szeptember-október hónapban. A tavaszi telepítés során erőteljesebb gyomosodással kell számolnunk.
Vetése: Jól előkészített, kellően megülepedett, gyommentes, aprómorzsás, kellően nedves talajba. A keverék magjait alaposan keverjük össze, majd egyenletesen szórjuk ki a talaj felszínére szélcsendes időben (5-10 g/m2), és gereblyével sekélyen dolgozzuk be 0,5 – 1 cm mélyen. Az egyenletes vetéshez ajánlott a szóró kocsi használata. Vetés után javasolt a terület tömörítése tömörítő hengerrel. Gondoskodjunk a frissen telepített terület rendszeres öntözéséről, hogy a föld 3-5 cm mélyen állandóan nyirkos legyen. Erős gyomosodás esetén a vetés után indokolt lehet a gyomirtó kaszálás, kellően magasan (kb. 5-7 cm) beállított fűnyíró késsel, az éppen kelő növények megsértése nélkül.
A kelés idején a terület nem száradhat ki!
A vadvirágos rét gondozása: A rétnek két virágzási periódusa van, az első május közepétől június közepéig, a második augusztus közepétől szeptember közepéig. Nyáron, az első kaszálást követően kicsi a terület díszítő értéke.
Az első kaszálás akkor javasolt, ha a füvek elérték a 6- 8 cm magasságot. A kaszálás során csak a füvek felső harmadát távolítsuk el. A nyesedéket nem szükséges eltávolítani, ezzel segítjük a talaj tápanyagszintjének megmaradását. Késő tavasztól tilos a kaszálás, hogy vadvirágok kifejlődhessenek.
A második kaszálás elvégzése akkor javasolt, ha a vadvirágok száraz kórói rontják a gyep díszítő értékét. Kedvező feltételek esetén ezután még számíthatunk másodvirágzásra. A nyesedéket ekkor sem szükséges eltávolítani.
Az utolsó kaszálás legkésőbb októberben javasolt, ekkor ajánlott rövidebbre (kb. 5 cm) vágni a növényeket. Ekkor mindenképpen indokolt a nyesedék eltávolítása is!

Figyelem: A fű nyírását kizárólag késes fűnyíróval vagy kézi kaszával végezzük, a damilos fűkaszák károsítják a növényeket a szárak roncsolásával!

Öntözés: az öntözést a terület ismerete, és a növények igényei szerint javasolt végezni.
Kiszerelés: 800 g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.