Termékek Menü
0
+ 36 79/427-832

Őszibarack tafrinás levélfodrosodása

Az őszibarackosok legveszedelmesebb betegsége a tafrinás levélfodrosodás.
Ez a betegség okozza a legnagyobb problémát minden évben. Súlyos károkat a hűvös, csapadékos időben tud okozni, ugyanis ez kedvez a felszaporodásához. Az őszibarackon kívül a mandulát és az utóbbi években a szilvát is megtámadja.

Tünete: az egész levél, vagy a levéllemez egy része megnagyobbodik. A levelek ráncosak, fodrosak törékenyek lesznek. Színük előbb sárgászöld, majd sárgásbarna, piros lesz. Ezen levelek nagy része később lehullik a fáról. (A levélen lévő tüneteket nem szabad összetéveszteni a levéltetű kártétellel, ami őszibarackon nagyon hasonló, de akkor a zöld levéltetvek megfigyelhetők a levél alján! ) A hajtásokon és a vesszőkön kisebb megvastagodás, deformáció látható. A termésen világos dudorok figyelhetők meg.

Védekezés: A rezes lemosó permetezésnek fontos szerepe van a védekezésben, mivel a gomba a fa ágain, vesszőin telel át, és +4 fok felett már szaporító képleteket termel.
Rügyfakadás után azonban réztartalmú szerekkel nem szabad permetezni, mert egyes fajták réz érzékenyek, és ledobják lombjukat!
A hajtások egérfüles állapotában kell a megelőző védekezést kezdeni, erre alkalmasak a kontakt hatású készítmények. Ezek már ilyenkor is hatékony védelmet biztosítanak, amikor még nagyon kicsi a levélfelület:  TOPP 500, DELAN vagy BRAVO.
Amikor megjelennek a lomblevelek, akkor már használjunk felszívódó, gyógyító hatással is bíró készítményeket, ezeknek hosszabb tartamhatása van, de nagyobb lombfelület szükséges a hatásukhoz, amelyen fel tudnak szívódni a növénybe: SCORE, FOLICUR SOLO, ALFA-SOLO!
Ezekkel a készítményekkel általában két - három védekezés elegendő egy átlagos év folyamán a tafrina ellen.

Az utóbbi néhány évben, igen kedvező környezeti feltételek alakultak ki a tafrina fertőzéséhez. Ilyen esetekben nem elegendő a hagyományos védekezési technológia /kezdetben egy-két kontakt szeres védekezés, majd 2x felszívódó szerrel védekezés/, ekkor csak a kombinációkkal érhetünk el megoldást. Tehát a SCORE-t, vagy a FOLICUR SOLO-t, ALFA-SOLO-t összekeverjük például a TOPP 500-al, BRAVO-val.

Sok sikert!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok