Termékek Menü
0
+ 36 79/427-832

Lemosó permetezés

Lemosó permetezésre azért van szükség, mert így el tudjuk pusztítani a rovarok, gombák és baktériumok egyes áttelelő alakjait.
Egy megfelelően elvégzett lemosással az áttelelő alakok 70-80%-a elpusztítható, így jól megtudjuk alapozni a következő növényvédelmi szezont. Fertőzéstől függően egy - két alkalommal kell elvégezni a nyugalmi időszak alatt.

Ősszel a természetes lombhullás megindulása után lehet megkezdeni, és a fagyok beálltáig be kell fejezni. Tavasszal rügyfakadás előtt kell elvégezni a permetezést, amikor fagymentes időszak van. Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) esetén a lemosást általában a metszés után célszerű elvégezni, csonthéjasok esetében viszont a metszés előtt végezzük. A lemosást fagy és szélmentes időben, bő lémennyiséggel végezzük, hogy a permetlé a fák minden kis résébe, kéregrepedésébe bejusson.
Az elterjedtebb lemosószerek a következők:
VEGAREP (régebben AGROL PLUS): elsősorban rovarok ellen hatékony készítmény. Egy könnyű olaj, amely befullasztja a kártevőket. 3%-os oldatot használjunk a rügyek duzzadásáig, ezután maximum 1,5-2%-ost.
NEVIKÉN: olajos mészkénlé, amely egyesíti az olaj és a mészkénlé előnyös tulajdonságait. 3%-os oldatot készítsünk belőlük.
VEKTAFID A: egy könnyű olaj, amely a levéltetvek, a pajzstetvek és az atkák ellen hatékony, tavasszal 2(3)%-ban használjuk. Előnye, hogy biotermesztésben is használható készítmény!
VEKTAFID R: az előző készítmény rezes változata, így a baktériumok és a gombák ellen is igen hatékony. Ugyancsak bio készítmény. Széles hatássprektuma miatt ezt a készítményt ajánlom leginkább, hiszen minden kultúrában használható 2%-os oldata.
VEGESOL eReS: kombinált készítmény, amely tartalmaz olajat, rezet és ként egyaránt. A három hatóanyag keveréke el tudja pusztítani a gombákat, baktériumokat és a rovarokat is. 1 %-os oldatot használjunk lemosásra.
OLAJOS RÉZKÉN: kombinált készítmény, amely tartalmaz olajat, rezet és ként egyaránt. A három hatóanyag keveréke el tudja pusztítani a gombákat, baktériumokat és a rovarokat is. 3 %-os oldatot használjunk lemosásra.
BORDÓI LÉ és egyéb réztartalmú szerek: minden réztartalmú készítmény hatásos gombák és a baktériumok ellen.
Több kombinált szer van, amely ként is tartalmaz, így a lisztharmatgomba és az atkák ellen is használható.(RÉZKÉN, BORDÓILÉ+KÉN).

Veszteg Zsolt kertészmérnök

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok