A Növénypatika is használ sütiket a weboldalán a minőségi kiszolgálás érdekében.
Növényvédő szereket csak személyes átvétellel lehet Magyarországon forgalmazni, azokat nem szállítjuk ki futárral!
Nincs üzletünk más településen, csak Baján.
Termékek

A csonthéjasok monilás betegsége elleni védekezés

A csonthéjasok (meggy, kajszibarack, szilva) egyik legveszedelmesebb betegsége a moniliás virág és ágelhalás, amelyet egy gomba okoz (Monilia laxa).
A betegséget nem szabad összetéveszteni az almatermésűeket megtámadó tűzelhalással, amely baktériumos betegség!

A tünetek a következők: a gyümölcsfán lévő virág csésze- és sziromlevelei világosbarnák, petyhüdtek. A virágkocsány barna színű, elhalt. A hajtás alsó, vastagabb részén hosszú, ovális, besüppedő foltok láthatók, a hajtás csúcsa a levelekkel együtt elbarnul, elszárad. A vesszőn és az ágon rákos sebek figyelhetők meg. Ha a rákos seb az ágat körülöleli, akkor a felette lévő rész elszárad. A gyümölcsön egyre nagyobbodó rothadás látható, a gyümölcskocsány elbarnul, a gyümölcs barna múmiává válik, és a fán marad.

A betegség párás, esős időjárás mellett gyorsan fertőz.
A fertőzés forrásai a gyümölcsmúmiák és a vesszőkön, ágakon lévő rákos sebek.
A gomba szaporító képlete vízcseppel vagy légmozgással a virág bibére jut, ott megtapad, és mint egy pollen csírázik. A bibecsatornán keresztül eljut a hajtásba is.

Védekezés: meg kell szüntetnünk a fertőzési forrásokat; a gyümölcsmúmiákat távolítsuk el a növényről, és ássuk be őket a talajba. A metszés során vágjuk le a rákos ágrészeket.

Ősszel, lombhulláskor réztartalmú szerrel mossuk le a fákat, majd tavasszal ugyanezt meg kell ismételni. BORDÓI LÉ, BORDÓI LÉ+KÉN, CUPROXAT. Virágzás kezdetekor (fehérbimbós, pirosbimbós állapot), teljes virágzásban és sziromhulláskor felszívódó szerekkel védekezzünk a fertőzés ellen. Az első permetezést célszerű CHORUSsal vagy SWITChel végezni, mert az hűvös időjárási körülmények között is maradéktalanul kifejtik hatásásukat. Ezután váltsunk TOPASra, SIGNUMRA, SWITCHre TELDORra, majd 8-10 nap múlva ismételjük meg a kezelést. A szereknek 8-10 nap tartamhatásuk van, tehát ilyen gyakorisággal kell védekeznünk a virágzás alatt.
A leghatékonyabb készítmények ilyenkor a következők:
SWITCH, SIGNUM, TELDOR, FOLICUR SOLO, TOPAS, CHORUS, SYSTHANE
Ha megfeledkezünk a megelőzésről, és megtörtént a fertőzés, akkor már csak a mechanikai megoldás marad. Metszőollóval vágjuk le az összes fertőzött részt a fáról, úgy, hogy a láthatóan fertőzött részen túl további 20 cm részt eltávolítunk, majd egy felszívó szeres kezeléssel akadályozzuk meg a továbbfertőzést, egy fasebkezelő anyaggal zárjuk le a metszésfelületet.

Veszteg Zsolt kertészmérnök

Sok sikert!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok