A Növénypatika is használ sütiket a weboldalán a minőségi kiszolgálás érdekében.
Növényvédő szereket csak személyes átvétellel lehet Magyarországon forgalmazni, azokat nem szállítjuk ki futárral!
Csak a GLS-sel szállítunk.
Nincs üzletünk más településen, csak BAJÁN.
Menü
+ 36 79/427-832

Miért használjunk kontakt gombaölő szereket?

A kontakt (érintőlegesen ható) készítmények kipermetezve a növény kezelt részein beszáradnak, és a felszínen fejtik ki hatásukat, függetlenül a növényben végbemenő nedvkeringéstől. A növény felszínén jelen lévő kárósítókra gyors hatást fejtenek ki, és hatástartamuk végéig a felületre kerülő kórokozókra is hatnak. Mivel nem szívódnak fel a növényi részeken, hatékonyságuk idővel csökken, amit főleg az időjárási tényezők (csapadék) és a növény növekedése befolyásol. Ma már több olyan modern formulációjú kontakt növényvédő szer van forgalomban, amelyek csapadéklemosó hatását sikerült csökkenteni.

A kontakt készítményeket a növényvédelmi szezon minden időszakában érdemes használni. Vegyük sorra, hogy miért:

A szezon eleji permetezésekkor az induló fertőzések megakadályozása, csökkentése a cél. A helyesen végzett kezelések döntően befolyásolják az egész szezon védekezésinek hatékonyságát. Az első permetezésekkor a növény még nincs intenzív növekedési fázisban, az anyagcsere lassú, kicsi a levélfelület, amely még nem kínál elég lehetőséget a felszívódó hatóanyagoknak, illetve ezek nagy része alacsony hőmérsékleten nem hatékony.

Intenzív növekedési fázisban a felszívódó hatóanyagokat ajánlott kombinálni a kontakt készítményekkel, ezek ugyanis egyrészt többlethatékonyságot nyújtanak, másrészt segítenek megakadályozni a rezisztencia (hatóanyagokkal szembeni ellenálló képesség) kialakulását. A kontakt hatóanyagok több ponton gátolják a kórokozók életfolyamatait, velük szemben nem alakulhat ki rezisztencia, így megakadályozzák az egy pontra ható szisztemikus (felszívódó) hatóanyagra esetleg kevésbé érzékeny kórokozók felszaporodását.
 

A vegetáció vége felé, a záró permetezések idején ismét a kontakt szerekkel való védekezés kerül előtérbe, mert a felszívódó készítmények hatékonysága ismét csökken a levelek és a termések epidermiszének megerősödése, a viaszréteg megvastagodása, és az ismét csökkenő hőmérséklet miatt.

Mely szerekről van szó?

Kontakt kén készítmények a Kumulus, Thoivit. A kén nem halmozódik fel a környezetben, ezért korlátozás nélkül alkalmazható hagyományos és a biológia valamint ökológiai gazdálkodásban is. Kiváló lisztharmat ellen, nagyobb dózisban gyéríthető velük az atkapopuláció is.

Delan Pro az almafélék varasodása, a szőlő peronoszpóra és az őszibarack tafrina ellen kiváló hatékonyságú. Egyedi tulajdonsága, hogy hatékonysága a gombák aktivitásának növekedésével párhuzamosan fokozódik. Hatása független a környezeti hőmérséklettől, ami nagyon előnyös a változékony hűvös tavaszi időjárásban.

Különböző rézvegyületek, különösen a réz-hidroxid hatóanyagú készítmények (Champion, Joker). A réz szinte minden gombacsoport ellen rendelkezik hatékonysággal, valamit a baktériumos betegségek ellen is engedélyezettek. A réz hatóanyag nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem elősegíti a metszés során keletkező sebek hegedését, erősebb immunrendszert biztosít, erősíti a szöveteket.

Veszteg Zsolt kertészmérnök

Felhasznált irodalom: Növényvédelmi tippek 2015/I  Najat Attila

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok