Termékek Menü
0
+ 36 79/427-832

Kiskerti gyomirtási praktikák

A ház körüli vegyszeres gyomirtás lehetősége igencsak lecsökkent az utóbbi években, a szabadforgalmú szerek számának csökkenésével. Ebben a cikkben a megmaradt lehetőségekről írok.

A LEGEGYSZERŰBB megoldás a felhasználásra kész totális készítmények használata (Total, Glialka Express 6H). Előnyük, hogy nincs szükség előkészületekre, a szóró flakonnal praktikusan tudjuk elvégezni a védekezést, könnyen magunkkal vihetjük őket (temető). Ha jobban szeretjük a szert magunk bekeverni, akkor az ampullás, 200 ml, 1 liter vagy nagyobb kiszerelésekből választhatunk, a terület nagysága szerint. Totális gyomirtók közül két hatóanyagot különböztetnék meg, az erősebb Glifozát-káli sókat (Medallon, Glialka) és a régebbi gyengébb hatóanyagot (Glifozát-izopramin) tartalmazókat Pl: Gladiátor, Fozát, stb…. (sok-sok néven kerülnek forgalomba). 100 m2 kezelésére 1,5-3 dl szükséges 10 liter vízben elkeverve a gyomösszetételtől függően.

KONYHAKERTBEN már szűkösebb a választék. Egyik lehetőség a Stomp / Pendigan. Felhasználási köre igen széles, szinte felsorolni is hosszadalmas, mennyi kultúrában alkalmazható. Gyümölcsösben, szőlőben, dísznövényekben, zöldségnövényekben (petrezselyem, sárgarépa, kukorica, burgonya, hagyma, bab, borsó) magról kelő egy- és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény ellen. Vetés után, kelés előtt a jól elmunkát gyommentes talajra juttassuk ki. A hatás kifejtéséhez csapadékra, vagy öntözésre van szükség a kijuttatást követő 10-14 napban.
Másik megoldás a Devrinol, amely ugyancsak számos kultúrában engedélyezve van (paprika, paradicsom, szamóca, málna, káposztafélék, szőlő, gyümölcs, rózsa).
Magról  kelő egyszikű gyomok ellen a Dual Gold használható.
Kombinációs partnerként magról kelő kétszikűek ellen paradicsom- és burgonya kultúrákban a Sencor 600 SC ajánlható. Az említett készítmények kombinációja kerítések melletti (temető), illetve murvával felszórt területen is használható, mivel a szerek a csapadék hatására a felső rétegbe mosódnak és ott fejtik ki a hatásukat több hétig.

TARACK ELLEN a veteményes kertben más megoldást kell választanunk. Vásárolhatunk gyomirtó harangot a permetező gépre, amellyel úgy juttatthatjuk ki a totális gyomirtókat, hogy azok ne jussanak rá a kultúrnövényeink levelére, de a gyomnövényeket le tudjuk permetezni. Másik megoldásként választhatunk olyan szabadforgalmú, bárki által megvásárolható készítményt, amely orvosolhatja a problémánkat. Targa Super néven 100 ml-es kiszerelésben áll rendelkezésre olyan szer, amely csak az egyszikű gyomokat pusztítja el, a kétszikű kultúrnövényeinket nem bántja. (Figyelem, a csemegekukorica egyszikű növény, azt elpusztítja!) A 100 ml szer 5-10 liter vízbe keverve 100 m2 terület kezelésére elegendő, itt a 100 m2 a fontos.

GYEPEK GYOMIRTÁSÁRA pont ellentétes hatású készítmények használhatók, itt olyan szerekere van szükségünk, amelyek az egyszikű (gyep) növényeket nem bántják, csak a kétszikűeket (gyomok) pusztítják el. A gyepgyomirtásról szóló cikkem itt olvasható.

HÁRMAS KOMBINÁCIÓ Gyakran bosszantó, hogy a kerítésünkre felfutó, szinte kipusztíthatatlan folyondár szulák újra és újra kihajt. Erre jelenthet megoldást a pázsitgyomirtásra engedélyezett Bofix Garden, amely hármas kombinációjával legyőzi ádáz ellenfelünket is. Nehezen irtható fásszárú növényeknél is használhatjuk, akár Medallonnal/Glialkával kombinálva.

Kerítések melletti területek tisztán tartásához is kombinációkat ajánlott használni. Keverjünk egy talajfelszínen ható készítményt (Dual 960 EC, Stomp, Devrinol, Sencor) és egy levélen keresztül felszívódó totális szert (Medallon, Glialka). Így a kikelt gyomokat is el tudjuk pusztítani és a keveréknek lesz tartamhatása is.

Veszteg Zsolt

kertészmérnök

Andrej András (Kerti hírmondó 216/3.) cikke alapján

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok