Termékek Menü
0
+ 36 79/427-832

Balkon- és egyéb dísznövények növényvédelme teleltetés előtt

Ősz elején fel kell készülnünk a balkon- és a cserepes dísznövények őszi betárolására. Szeptember végén, október elején permetezzük le őket, lehetőség szerint két alkalommal 10-14 napon belül, hogy teljesen kártevőmentesek legyenek. Ha egészségesek a növények, akkor megelőző védekezésként egy kezelés is elegendő.
Növényeinket csak a kártevőktől és betegségektől mentesen szabad teleltetni. Ha nem így teszünk, akkor a tároló helyiségben tovább szaporodhatnak, sőt terjedhetnek is a károsítók.

Rovarok közül elsősorban a levél és pajzstetvek, illetve az atkák ellen kell védekezni. Gombabetegségek közül a fuzárium, verticillium, rozsda, lisztharmat, alternária, botrytisz gombák okozhatnak károkat.

A rovarok ellen permetezéssel, beöntözéssel, vagy rovarölőszeres táprudakkal védekezhetünk.
Permetezéshez használjunk egy Mospilan + Sherpa keveréket vagy a kész Careo spray-ket, amellyel a levéltetveket, pajzstetveket gyorsan és tartósan el tudjuk pusztítani.
Beöntözéshez alkalmazhatjuk a Mospilant (4g/2 liter víz), az Actarát vagy a Calypsot. Ez kényelmes megoldás, de lassabban hat a permetezésnél, ráadásul nagyobb méretű növényeknél drága.
Megelőzésre használhatjuk a rovarölőszeres táprudakat is, amelyek hatóanyaga felszívódik a növénybe és pár hónapig védi azokat a rovarkártevők ellen.

Atkák ellen hatékonyan csak permetezéssel lehet védekezni. Itt a SANMITE vagy a VERTIMEC jöhetnek számításba.

Gombabetegségek ellen a széles hatású AMISTAR / MISTER, vagy a réz + mankoceb kombinációk használhatók házikertben (CUPROXAT, CHAMPION + DITHANE) a megelőzésre.

Viaszos levelű növényeknél használjunk tapadó szert is a kombinációk mellé.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok