Termékek Menü
0
+ 36 79/427-832

A szőlő szürkepenészes rothadása

A szőlő szürkepenészes rothadása

Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elviheti a szőlő szürkepenészes (botritiszes) rothadása. Bármelyik zöld növényi részt meg tudja támadni, az ép bőrszöveten, a légcserenyílásokon és a sebeken át is be tud hatolni, (pl. hajtásokon, jégverte szőlőleveleken) és komoly károkat okozhat.

TŰLÉLŐ KOROKOZÓ A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy amíg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése is nagyon nehéz.

MEGELŐZÉS Tavasszal akár 100%-ban is elviheti a virágokat és ezzel a termést is. Fürtzáródás előtt, megelőzésképpen, sok szőlész elvégzi a szürkepenész elleni permetezést. Ekkor tudunk utoljára gombaölő szert bejuttatni a fürtök belsejébe. A későbbiekben, a gomba számára kedvező időjárás esetén a szorosan záródó szemek miatt, már nem tudnánk megvédeni a termést.

A nyár második felétől a fürtök vannak a legnagyobb veszélyben. Különösen figyelni kell a sűrű lombozatú tőkékre, a mélyfekvésű területek növényeire és a sérült fürtökre. Ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. Néha már csak a gyors korábbi szürettel lehet megmenteni a termést. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával is megelőzhetjük a nagyobb kárt.

VÉDEKEZÉS Két alkalommal permetezzünk a virágzás idején és a fürtzáródás előtt, majd amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, akkor az érés előtt is kétszer, az élelmezésügyi várakozási idő betartásával. A szóba jöhető készítmények: CHORUS (14 nap), QUADRIS (7 nap), SWITCH (csemege 35 nap, bor 21 nap) TELDOR (csemege 7 nap, bor 14 nap) QUALLY (21 nap). Kis kiszerelésben már a CABRIO TOP (35 nap) is bevethető, amely egyben lisztharmat és peronoszpóra ellen is engedélyezett.

Felhasznált irodalom: Kerti hírmondó 2015/5 Zsigó György cikke

Veszteg Zsolt kertészmérnök

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok