Termékek Menü
0
+ 36 79/427-832

A lisztecske (üvegházi molytetű) nem válogat

A gyakorló kiskerttulajdonosok közül kit ne bosszantott volna már kertjében az aprócska, fehér színű lisztecske, hivatalos nevén üvegházi molytetű, melynek rajai érintésre cikázva reppennek fel a növényekről. Ma már mindenhol elterjedt, rendkívül kellemetlen jószágok, legyűrni sem könnyű őket.

Párás meleg kedvelő, elsősorban üvegházi kártevők, de a mi éghajlatunkon a szabadban is áttelelnek, és kiválóan érzik magukat. Az összes zöldségfélét kedvelik, főleg a káposztaféléket, paradicsomot, padlizsánt, uborkát, nem kímélik a dísznövényeket sem, előfordulnak a sok gyomnövényen, sőt a szamócán és a szőlőn is.

MINDIG A FONÁKON A kifejlett, repülni tudó, lepkeszerű molytetvek alig 2 mm hosszú rovarok, testüket és szárnyukat is viaszos pikkelyek borítják, ettől lisztesen fehérek. A tojásokból kikelő apró lárvák még mozgékonyak, mert letelepedési helyet keresnek, a továbbfejlődő lárvastádiumok pedig már helyhez kötötten, pajzstetűre emlékeztetve szorosan a levélhez tapadva, viaszburok védelmében élnek és táplálkoznak. Egyedeiket, telepeiket mindig a levél fonákán találjuk.

RENDKÍVÜL SZAPORÁK Egy nőstény több száz tojást is rak, a hőmérséklettől függően egy évben sok nemzedéke fejlődik. A nyár második felére nagyon felszaporodik és egész a fagyokig károsít. Az elhanyagolt, gyomos kertekben hatalmas mennyiség szaporodik fel belőlük, ahonnan „felhőkben” szálnak minden irányba. Mindig vegyes populációt alkotnak, tehát egyszerre van jelen tojás, lárva, báb és kifejlett rovar is, ami megnehezíti az ellenük való védekezést, ugyanis a rovarölők döntő többsége csak a repülő alakot pusztítja.

TÖBB FRONTON KÁROSÍTANAK Szúró-szívó szájszervükkel a növények nedveit szívogatják, ezáltal azok legyengülnek, fejlődésben visszamaradnak, leveleik lehullnak. A repülő alakok vírusbetegségeket terjesztenek egyik növényről a másikra. Ezt tetézi, hogy sok mézharmatot is ürítenek, amire fekete korompenész gomba rakódhat, szennyezve a növényt, rontva annak piaci értékét.

VÉDEKEZÉS Az első szabály, hogy kártevőtől mentes palántákat vásároljunk! Már az első betelepedések észlelésekor meg kell kezdeni a permetezést! Erős fertőzés esetén sűrűn, akár 3-4 naponta is ismételnünk kell a permetezéseket. Váltogassuk a hatóanyagokat, és alkalmazzunk szerkombinációkat, mert nagyon gyorsan ellenállóvá válnak egy-egy növényvédő szerrel szemben.

A lehetséges szabadforgalmú készítmények a teljesség igénye nélkül: CYPERKILL, SHERPA, MOSPILAN, SANMITE, TEPPEKI, SPINTOR, VERTIMEC PRO.

Felhasznált irodalom: Taxner Ágnes, Kerti hírmondó

Veszteg Zsolt kertészmérnök

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok