Termékek Menü
0
+ 36 79/427-832

A cseresznyelégy elleni helyes védekezés

A cseresznye és a meggy legjelentősebb gazdasági kárt okozó kártevője a cseresznyelégy. Kései fajtákon a fertőzés elérheti akár a 100%-ot is.
Kárkép: a csereszenyelégy lárvája (nyű) a gyümölcsbe furkálva táplálkozik, fejlődik, és ennek következményeként a mag körüli részek elpépesednek elbarnulnak. A sérülés miatt a termés később elkezd rothadni.
Fejlődésmenet: a cseresznyelégynek évente egy nemzedéke van. A bábok a talaj felső 10 cm-es rétegében telelnek át, és amikor a talaj tavasszal 12 celsius fok fölé melegedik elkezdődik a rajzás. Ez általában április közepe felé kezdődik és egészen július közepéig elhúzódhat. A legyek legszivesebben a fakorona déli, legmelegebb oldalán tartozkodnak. A megtermékenyült nöstények a petéiket a terméshéj alá rakják a tojócsövükkel. Általában a szinesedő terméseket kedvelik, de a zöld termésbe is rakhatnak tojásokat. A peték 6-10 nap alatt fejlődnek lárvává, majd a lárvák fejlődése 10-12 napid tart. A kifejlődött lárvák a földre vetik magukat 10-12 cm mélyre lefurakodnak és ott bábbá alakulnak.

Előrejelzés, védekezés: mivel a cseresznyelegyek a színesedő terméseket kedvelik, ezért sárga lappal könnyen lehet előrejelezni a védekezés szükségességét.
A fák északi oldalát kívéve sárga lapokat kell elhelyezni a lombkorona külső felére, és amikor megjelennek rajta a cseresznyelegyek, el kell kezdeni a védekezést.
Megelőző védekezés a talaj fertőtlenítése, erre a FORCE nevű talajfertőtlenítőt kell kijutatnuk ősszel vagy tavasszal és a talaj felső 10 cm -es rétegébe bedolgoznunk, ezzel az áttelelő bábokat tudjuk elpusztítani. Amikor a színcsapdákban megjelennek a repülő legyek el kell kezdenünk a vegyszeres védekezést. Az első 2-3 kezelésre felszívódó rovarölő szereket kell használnuk, ( MOSPILAN, SPILAN, ACTARA, CALYPSO) mert ezeknek hosszabb a tartamhatásuk, egy egy kezelésnek 2-3 hét hatása van, érés előtt vegyük figyelembe az élelmezésügyi várakozási időt is! Ha az érés kezdetekor szükséges a vegyszeres védekezés, akkor rövid várakozási idejű kontakt szert használjunk! (KARATE, DECIS)


Veszteg Zsolt kertészmérnök

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok