A Növénypatika is használ sütiket a weboldalán a minőségi kiszolgálás érdekében.
Növényvédő szereket csak személyes átvétellel lehet Magyarországon forgalmazni, azokat nem szállítjuk ki futárral!
Csak a GLS-sel szállítunk.
Nincs üzletünk más településen, csak BAJÁN.
Menü
+ 36 79/427-832

Burgonyabogár elleni védekezés

A burgonya legjelentősebb kártevője a burgonyabogár. Őshazája az észak-amerikai Colorado állam volt, ahol a vadon növő Solanum rostratumon élt, Amerikából került Európába, hazánkban 1947-ben találták meg az első példányt.

Veszélyes károsító, amely azt jelenti, hogy kötelező ellene a védekezés.

Mind a lárva, mind a kifejlett bogár májustól-augusztusig károsítja a zöld növényi részeket. Hazánkban a burgonyán kívül a paradicsomban okoz nagyobb gazdasági kárt.

Életmódja: évente két (három) nemzedéke fejlődik ki. A bogár a talajban telel át 15-30 cm mélységben. Április – május hónapban hagyja el telelőhelyét. A nőstény a levelek aljára 700-1000 petét rak, 12-20-as csoportokban. A lárvák egy hét múlva kelnek ki, mintegy 20 nap alatt teljesen kifejlődnek, közben a burgonya levelét fogyasztják. Azután földbe fúrják magukat és itt bebábozódnak. Két- három hét múlva már megjelenik a második nemzedék, kedvező időjárás mellett egy harmadik nemzedék is ki tud fejlődni. Egy nemzedék nagyjából 6 hét alatt fejlődik ki.

Védekezés: kelő állományban a védekezést akkor kell elvégezni, mikor a növények 20%-án bogár, vagy 5-10%-án rágásnyom van. Fejlettebb növényállományban tövenként 3-5 bogár, vagy fejlett lárva, vagy 10-15 fiatal lárva esetén szükséges a permetezést megkezdeni.

A burgonyabogár elleni vegyszeres védekezésre igen sok készítmény áll rendelkezésre, sajnos ezek közül kevés a szabadforgalmú, a legismertebbek a következők: Actara, Mospilan, Spilan, Apacs, Warrant, Kohinor, Coragen. A hatékony védekezés érdekében használjunk kombinációkat. Pl. Mospilan + Karate (Full)

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok