A Növénypatika is használ sütiket a weboldalán a minőségi kiszolgálás érdekében.
Növényvédő szereket csak személyes átvétellel lehet Magyarországon forgalmazni, azokat nem szállítjuk ki futárral!
Csak a GLS-sel szállítunk.
Nincs üzletünk más településen, csak BAJÁN.
Menü
+ 36 79/427-832

Levéltetvek elleni védekezés

Az időjárás melegedésével megjelenek a rovarkártevők is kertjeinkben. Legnagyobb számban a levéltetvek különböző fajai támadják meg növényeinket. Egy év alatt 10-12 nemzedékük is kialakulhat, ezért szinte egész tenyészidőszak alatt oda kell figyelni rájuk. A levéltetvek szívó kártevők, elsősorban a növények fiatalabb részeit szívogatják, ezért a hajtások végein figyelhetjük meg őket először. Szívogatásuk nyomán a levelek torzulnak, nem tudnak növekedni a hajtások, és így terméskiesést okoznak. Nagy veszélyt jelentenek azzal is, hogy több 100 féle vírus terjesztenek, amelyek ellen nem tudunk hatékonyan védekezni!

A tetvek változatos formában és színekben jelentkeznek növényeinken. A legismertebb a zöld őszibarack-levéltetű, melynek több mint 400 gazdanövénye van, legtöbb dísznövényünket is ezek károsítják. Almafáinkon a zöld alma-levéltetű és a levélpirosító alma-levéltetű, a cseresznyén és a meggyen a fekete cseresznye-levéltetű okoz kárt. Jelentős kártételt okoz a levélpirosító ribiszke-levéltetű is. A szilván a nehezen pusztítható sárga szilva-levéltetű található.

Levéltetvek jelenlétére utal a növényeinken látható hangyák tömege, melyek terjesztik a tetveket, és fogyasztják azok ürülékét, a mészharmatot. Ezen a mészharmaton telepszik meg egy gomba is, a korompenész, amelytől feketévé válnak a hajtásvégek, ezért nem tudnak fotoszintetizálni.

A levéltetvek ellen hatékonyan úgy tudunk védekezni, hogy egy felszívódó szert összekeverünk egy érintőlegesen ható készítménnyel. Amíg a felszívódó szerek hatástartamot adnak, addig a kontakt készítmények drasztikusan pusztítanak, és megakadályozzák a szerekkel szembeni ellenálló képesség kialakulását.

Felszívódó szerek a MOSPILAN, SPILAN és a jól ismert PIRIMOR. Ezek közül kell kombinálni egyet a DECIS, a FENDONA, a KARATE, vagy a KING közül valamelyikkel. Kiemelném a PIRIMORT, amely csak a levéltetveket pusztítja, így a hasznos rovarokat kíméli, és a TEPPEKI-t, amely hatására nem táplálkoznak tovább a tetvek, és ezért éhen halnak. A TEPPEKInek nagyon hosszú a tartamhatása is.

Az egymást követő permetezések alkalmával célszerű más-más szerkombinációt alkalmazni, hogy véletlenül se alakuljon ki a rovarok ellenálló képessége a készítményekkel szemben.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szakmai tanácsok